консультація з № 92 за 06.10.2021 р.

Заплатили підприємцеві з непідконтрольної території: податкові наслідки

ФОП уклав договір з іншим підприємцем на оренду приміщення під організацію коворкінгу, на виконання якого протягом III і IV кварталу 2020 р. перераховано кошти. Водночас ПДФО і військового збору не утримували, а суму доходу відобразили в податковому звіті за № ф.1ДФ із кодом “157”. У липні 2021 р. ФОП одержав листа з податкової, у якому повідомлялося, що за податковою інформацією особа, на користь якої здійснено виплати, мала податкову адресу на тимчасово окупованій території, через що ймовірні ризики несплати податків у джерела виплати, й пропонувалося надати документи та письмові пояснення.

Чи треба в цьому разі донараховувати якісь податки? Якщо так, то як внести зміни до податкової звітності за 2020 р.? Чи маємо ми надавати інформацію на надісланий запит?

Запитання з редакційної пошти

ВІДПОВІДЬ: У разі укладення договору оренди з підприємцем, що має податкову адресу на непідконтрольній Україні території (і не отримав статус тимчасово переміщеної особи з відповідною перереєстрацією на контрольованій території), та виплати на його адресу доходу належало утримати податок з доходів і військовий збір. Якщо податківці виявлять таку помилку, підприємець, який здійснив зазначені виплати, має донарахувати податок із доходів і військовий збір та переказати їх до бюджету. Водночас штрафних санкцій до такого підприємця не застосовуватимуть. Також необхідно подати контролерам уточнені звіти за III і IV квартали 2020 р. за чинною наразі формою об’єднаного звіту. На отриманий запит податківців треба надати мотивовану відповідь у зазначені в ньому терміни. Далі про все докладніше.

Увага! Повна версія статті доступна лише передплатникам газети "Все про бухгалтерський облік"!
Авторизуйтеся, будь ласка:
Стати передплатником

Геннадій ЕЙЧІС,
головний бухгалтер, м. Одеса

Список використаних нормативно-правових актів:

1. ПКУ — Податковий Кодекс України.

2. Закон № 1706 — Закон України “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб” від 20.10.14 р. № 1706-VII.

3. Постанова № 89 — постанова КМУ “Про скорочення строку дії обмеження в частині дії мораторію на проведення деяких видів перевірок” від 03.02.2021 р. № 89.

4. Наказ № 4 — наказ Мінфіну України “Про затвердження форми Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску” від 13.01.15 р. № 4.

#ПДФО, #ФОП, #податок, #дохід, #штраф

Державна податкова служба України
Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Виплата доходу підприємцю з окупованої території: чи утримувати податок

Чи потрібно СГ та/або самозайнятій особі утримувати ПДФО під час нарахування (виплати) ФОП, місцезнаходженням або місцем проживання яких є тимчасово окупована територія, доходу від здійснення ними підприємницької діяльності?

ВІДПОВІДЬ: Згідно з пп. 38.9 п. 38 підрозділу 10 р. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ, зі змінами та доповненнями (далі — ПКУ), під час нарахування (виплати) фізичним особам — підприємцям, місцезнаходженням або місцем проживання яких є тимчасово окупована територія (незалежно від системи оподаткування), доходу від здійснення ними підприємницької діяльності суб’єкт господарювання та/або самозайнята особа, які нараховують (виплачують) такий дохід, зобов’язані утримати податок на доходи фізичних осіб у джерела виплати. При цьому на таких осіб не поширюється дія п. 177.8 ст. 177 ПКУ та пп. 2 п. 297.1 ст. 297 ПКУ.

Доходи від здійснення підприємницької діяльності, оподатковані відповідно до пп. 38.9 п. 38 підрозділу 10 р. ХХ ПКУ, не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичної особи — підприємця та/або доходу фізичної особи — підприємця — платника єдиного податку.

Відповідно до п. 177.8 ст. 177 ПКУ під час нарахування (виплати) фізичній особі — підприємцю доходу від здійснення нею підприємницької діяльності, суб’єкт господарювання та/або самозайнята особа, які нараховують (виплачують) такий дохід, не утримують податок на доходи фізичних осіб у джерела виплати, якщо фізичною особою — підприємцем, яка отримує такий дохід, надано копію документу, що підтверджує її державну реєстрацію відповідно до закону як суб’єкта підприємницької діяльності. Це правило не застосовується в разі нарахування (виплати) доходу за виконання певної роботи та/або надання послуги згідно з цивільно-правовим договором, коли буде встановлено, що відносини за таким договором фактично є трудовими, а сторони договору можуть бути прирівняні до працівника чи роботодавця відповідно до підпунктів 14.1.195 та 14.1.222 п. 14.1 ст. 14 ПКУ.

Згідно з пп. 2 п. 297.1 ст. 297 ПКУ платники єдиного податку звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на доходи фізичних осіб у частині доходів (об’єкта оподаткування), що отримані в результаті господарської діяльності платника єдиного податку першої — четвертої групи (фізичної особи) та оподатковані згідно з главою 1 р. XIV ПКУ.

Категорія 103.02