Брак у виробництві: облік та оподаткування
Виробництво — це, зазвичай, складний і багатогранний процес, під час якого може утворюватися брак. Про те, як правильно його обліковувати, ми й поговоримо в цій консультації.
Що таке брак на виробництві
Дешифратором поняття “брак у виробництві” виступає п. 407 Методрекомендацій № 373. Там сказано: ним вважають продукцію, напівфабрикати, деталі, вузли й роботи, які не відповідають за своєю якістю встановленим стандартам або технічним умовам і не можуть бути використані за своїм прямим призначенням або можуть бути використані тільки після додаткових витрат на виправлення. До речі, подібне тлумачення наведено й у поясненнях до рахунку 24 “Брак у виробництві” з Інструкції № 291.
Натомість, Класифікатор ДК 005-96 дає визначення ще такій дефініції, як “бракована продукція”. Нею він називає продукцію, передавання якої споживачеві не допускається через наявність дефектів.
Отже, виробничим браком фактично можна іменувати дефекти, через які продукція після завершення всіх етапів її виготовлення не відповідає технічним умовам і її не можна використовувати за первісним призначенням.
Світлана РОМАНЮК,
консультант із питань обліку
та оподаткування, м. Київ